מטופלים עם HIVי(Human Immunodeficiency Virus) עשויים להיות בעלי סיכון מוגבר לקורונה מתמשכת (long covid) עקב חוסר תפקוד חיסוני, דלקת כרונית ושינויים בתגובות האימונולוגיות לתסמונת נשימתית חריפה חמורה שנגרמת עקב נגיף הקורונה (SARS-CoV-2). בסקירה שיטתית זו, שממצאיה פורסמו לאחרונה בכתב העת HIV Medicine, ביקשו חוקרים להעריך את הקשר בין זיהום ב-HIV לקורונה מתמשכת, ואת השכיחות, המאפיינים וגורמי הסיכון לקורונה מתמשכת באוכלוסייה זו.
עוד בעניין דומה
החוקרים חיפשו במסדי נתונים מרובים, כולל Embase, PubMed, PsycINFO, Web of Science ותקצירים סוציולוגיים, כדי לזהות מאמרים שפורסמו לפני יוני 2023. מאמרים נכללו אם הם דיווחו על מדד תוצא אחד לפחות של קורונה ממושכת באנשים עם HIV והשתמשו בשיטות כמותיות או מעורבות בעיצוב המחקר. עבור תוצאות שתועדו בשלושה מחקרים או יותר, החוקרים ערכו מטה-אנליזות באמצעות מודלים של אפקטים אקראיים בתוכנת R.
החוקרים ניתחו נתונים מ-39,405 אנשים עם HIV וקורונה על פני 17 מחקרים מתאימים שזוהו מתוך סך של 6,158 פרסומים. ההערכה הייתה ש-52% מהאנשים עם HIV שנדבקו בנגיף הקורונה חוו לפחות סימפטום אחד של קורונה מתמשכת. תוצאות ממודל ההשפעות האקראיות הצביעו על כך שזיהום ב-HIV קשור לסיכון גבוה יותר לקורונה מתמשכת (יחס סיכויים 2.20; רווח בר-סמך של 95%: 1.25-3.86). התסמינים הנפוצים ביותר של קורונה מתמשכת באוכלוסייה זו כללו שיעול, עייפות וחולשה. כמו כן, גורמי סיכון שזוהו לקורונה מתמשכת בקרב אנשים עם HIV כללו היסטוריה של מחלת קורונה בינונית עד חמורה, רמות מוגברות של חלבון IP-10י(Interferon-gamma-induced protein 10) או TNF-αי(Tumor necrosis factor-alpha), וירידה ברמות של אינטרפרון-β, בין היתר.
החוקרים מסכמים כי מגפת הקורונה הגבירה עוד יותר את אי השוויון הבריאותי בקרב מטופלים עם HIV, בשל הסיכון המוגבר שלהם לפתח קורונה מתמשכת. סקירה זו מספקת תובנות חשובות לבריאות הציבור ולקהילות קליניות כדי לגבש אסטרטגיות ממוקדות שמטרתן למנוע החמרה של קורונה מתמשכת באנשים עם HIV.
מקור: