כ-846 מיליון איש חיים עם זיהום הרפס גניטלי, כך עולה מנתונים שפורסמו אתמול (ד') על ידי ארגון הבריאות העולמי (WHO). על פי ההערכות העדכניות, כחמישית מהאוכלוסיה הבוגרת בגילאי 15-49 נושאת את הנגיף, כאשר מדי שנה נוספים כ-42 מיליון מקרים חדשים - כלומר, אדם אחד נדבק בכל שנייה.
עוד בעניין דומה
למרות שרוב הנשאים אינם מפתחים תסמינים משמעותיים, הנתונים מראים כי למעלה מ-200 מיליון איש חוו לפחות התקף סימפטומטי אחד בשנת 2020, הכולל כיבים ושלפוחיות באזור הגניטלי. התקפים אלה עלולים לחזור לאורך החיים, דורשים לעתים קרובות ביקורים חוזרים במרפאה ומהווים נטל משמעותי על מערכות הבריאות.
מחברי המחקר, שפורסם בכתב העת Sexually Transmitted Infections, אומרים כי דרושים טיפולים וחיסונים חדשים כדי להפחית את ההשפעות הבריאותיות השליליות של נגיף ההרפס ולשלוט בהתפשטותו.
מבחינה קלינית, חשוב להבחין בין שני סוגי נגיף ההרפס: HSV-2 המועבר בעיקר במגע מיני ואחראי ל-520 מיליון מקרים,
ו-HSV-1 המוכר בעיקר כגורם להרפס אוראלי אך יכול גם לגרום לזיהום גניטלי (376 מיליון מקרים). HSV-2 נחשב לחמור יותר מבחינה קלינית שכן הוא אחראי לכ-90% מההתקפים הסימפטומטיים ומעלה פי שלושה את הסיכון להידבקות ב-HIV.
מחקר כלכלי שפורסם בחודש יולי השנה בכתב העת BMC Global and Public Health מעריך את העלות הכלכלית העולמית של זיהומי הרפס גניטלי בכ-35 מיליארד דולר בשנה, הכוללים הוצאות רפואיות ואובדן פריון.
ההמלצות הקליניות העדכניות מדגישות את חשיבות בדיקת HIV למטופלים עם תסמיני הרפס גניטלי, תוך שקילת מתן PrEP למניעת HIV במקרים המתאימים. חשוב להנחות את המטופלים להימנע ממגע מיני בזמן התקף פעיל ולהמליץ על שימוש עקבי בקונדומים להפחתת סיכוני ההדבקה.
ארגון הבריאות העולמי פועל לקידום מחקר ופיתוח של כלים חדשים למניעה ושליטה בזיהומי הרפס, כולל חיסונים, טיפולים ותכשירים מיקרוביאליים טופיקליים. הנתונים העדכניים מבוססים על מחקר מקיף שכלל סקירות שיטתיות ומטא-אנליזות של שכיחות HSV-1 ו-HSV-2 בכל אזורי ארגון הבריאות העולמי, תוך הערכת השכיחות וההיארעות של זיהום הרפס גניטלי ומחלת כיבים גניטלית הקשורה ל-HSV בשנת 2020, הן ברמה העולמית והן ברמה האזורית.